Susa ne demek TDK?
susa: Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı daha çok köylerde yapılan “soşe” (Fransızca chaussée) ifadesi yörede “susa” şeklinde telaffuz edilir ve bu ifade genellikle araçların gittiği her türlü yol için kullanılır.
Samut ne demek TDK?
(Aryan ṣamt, “sessiz olmak”tan, ṣamūt) Hâlâ, hâlâ: Tam bir kıyamet (Tevfik Fikret).
Şose nedir TDK?
Yol kaplaması, çakıl veya taşların serilerek, daha sonra silindirle üzerinden geçilerek, sıkıştırılıp, düzeltilerek yapılan basit bir yol türüdür.
Seyhan ne demek TDK?
Seyhan ismi Farsça/Arapça kökenli bir isimdir. Unisex bir isim olduğu için rengi hem pembe hem de mavidir. Seyhan ismi kasıtlı, güçlü veya kudretli anlamına gelir. Ayrıca ülkemizin ilçelerinden ve nehirlerinden birinin adı Seyhan’dır.
Eski dilde susa ne demek?
Eski Türkçe suvsa – “susamak” fiilinden türemiştir. Bu fiil, Eski Türkçe suv “su” kelimesinden, Eski Türkçe eki +sA- ile türemiştir. Daha fazla bilgi için su hakkındaki makaleye bakın. er suwsadı [susadı [‘sa’ eki olan diğer fiiller gibi] bu da dilemek anlamına gelir.]]
Saraka ne demek TDK?
[1] (Argo) alay, küçümseme.
Essah ne demek TDK?
Esah kelimesinin günlük konuşmadaki hali doğru ve otantiktir: “Essah mı dedin?” Her zaman ölüm var dediler, inanmam / “Duydum, doğruymuş” diyenler (Pir Sultan Abdal). O gerçeği söyledi, Essah’tan bunu istedi.
Samıt ne demek ekşi?
Muğla’da sağır ve dilsizleri tanımlamak için kullanılan bir deyim.
Samut neye denir?
Samut turşusu tarifi.
Şaki ne demek TDK?
Türk Dil Kurumu’nun (TDK) tanımına göre, “sâkî” kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup “içki ikram eden veya veren kişi” anlamına gelir. Bu terim genellikle şiirlerde ve edebi eserlerde içki ikram eden veya servis eden kişiyi ifade etmek için kullanılır.
Züppe ne demek TDK?
TDK’ya göre Arapça kökenli olan “dandy” kelimesi şu anlama gelir: Giyim, konuşma, dil ve düşüncede toplumun gülünç ve çelişkili olarak gördüğü abartılara ve aşırılıklara başvuran kişi. Asil görünmek için belli çevrelerin fikirlerini benimseyen, onlara hayranlık duyan ve onlar gibi davranmaya çalışan kişi.
Tehaşşüd ne demek TDK?
(ﺗﺤﺸّﺪ) i. (Ar. ḥaşd, teḥaşşud, “toplamak, yığmak” fiilinden) yığma, yığma, toplama: Köyceğiz’in büyük küçük ne kadar insanı varsa, başında / Bir iki pîr-i imâme-dâr-ı güzin vardır / Onları teşvik edecek gönüllüler sağlamıştır (Tevfik Fikret).
Ceyhan ne demek?
Ceyhan, coğrafi bir isim olarak, Türkiye’nin güneyindeki bir akarsu olan Ceyhan Nehri’nden türetilen bir isimdir. Bu nedenle, doğal güzellik, canlılık ve bereket gibi anlamlar taşıyabilir. Ceyhan isminin diğer anlamları: Cennetin kapısı, cennete giden kapı, saf kökenli, köleliksiz.
Serhan ne demek?
Serhan ismi Farsça kökenlidir ve “ser” kelimesi “şef, birinci” anlamına gelir ve “han” kelimesi “hükümdar, lider” anlamına gelir. Bu nedenle “şef”, “en büyük hükümdar” veya “asilzade” anlamına gelir.
Gökhan ne demek?
Gökhan ismi Türk kökenli bir isim olup “gök” (gök) ve “han” (hükümdar) kelimelerinden oluşmuştur. Genellikle “göklerin hükümdarı” veya “gök kadar yüce hükümdar” anlamına gelir.
Susa hangi dilde?
Susa ismi Yunanca Sousa (Σουσα) kelimesinden türemiştir; bu kelime Orta Elamca formunda Šušen (𒀸𒋗𒊺𒂗) olarak yazılan orijinal bir Elam isminden türemiştir.
Susa yol ne demek?
ÇUBUK’TA KULLANILAN KELİMELER VE İFADELER. Sousse: asfalt yol.
Sücü ne demek eski Türkçe?
Eski ve Orta Türkçedeki süçig ve süçüg ifadeleri Anadolu ağızlarında süci, sücü ve sünci olarak görülmektedir (DS, 2009: 3706, 3707). Bunlardan ‘şarap’ anlamına gelen süci, Konya ve Tokat’ta; sucu, İzmir’de ve sünci ise Ordu’da kullanılmaktadır.
Sadullah anlamı ne demek?
Sadullah isminin anlamı: Sadullah, Arapça kökenli bir isimdir ve “Allah’a sadık olan” veya “Allah’a sadık olan” anlamına gelir. Bu isim dini bağlılık, sadakat ve maneviyatla ilişkilendirilir. Sadullah isminin diğer anlamları: Minnettar, nankör olmayan, mübarek ve mutlu Allah kulu.
Tavsiyeli Bağlantılar: Nebi Ismi Koymak Caiz Mi