Maktel kimin eseri?
Yahyâ bin Bahşî’nin kaleme aldığı eser, Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehadetini konu edinmektedir.
Maktel-i Hüseyin ne anlatıyor?
MAKTEL-İ İMAM HÜSEYİN/MAKTEL-İ ÂL-İ RESÛL (LÂMİ’Î ÇELEBİ) Yazan: Lâmiî Çelebi, Hz. Mesnevi’de Hüseyin’in (ö. 680) ve Ehl-i Beyt Yezid’in (ö. 683) Kerbela’da şehadeti anlatılmaktadır.
Maktel türü ne demek?
Terim, bir veya birden fazla tanınmış şahsiyetin öldürülmesini konu alan eserleri tanımlamak için kullanılır.
Hadikatü’s süeda ne anlatıyor?
Hadikatü’s-Süedâ, Türk edebiyatının en önemli ve en değerli Maktel’idir. Hadikat’s-Süeda, ebedi mutluluğa erişenlerin bahçesi anlamına gelir. Hazreti Hüseyin’in Kerbela’da şehit edilmesiyle ilgili tüm destansı hikayelere ve destanlara Maktel-i Hüseyin denir.
Kerbela kimin eseri?
Türk edebiyatında ilk klasik Kerbela mersiyesi 15. yüzyıla kadar uzanır. 16. yüzyılda Yazıcıoğlu Mehmed tarafından yazılmıştır. Ayrıca bağımsız olarak da performans sergiliyoruz; Fuzûlî (Hadikatü’s-Süedâ), Ali Ferruh (KerbelâKitâb-ı Evvel), Ali Şâdi (Siriş-i Mâtem), Edhem (Vak’ay-ı Kerbelâ), Şâzî (Dâstân-ı Maktel-i Hüseyin), Yahya b.
Hüseyin ne yaptı?
On İki İmam’ın üçüncüsü olan Hüseyin bin Ali, İslam Devleti’nin bir Emevi Sultanlığı’na dönüşmesini engellemek için savaştı ve Emeviler tarafından öldürüldü. Soyundan gelenler Hüsayni veya Seyyid olarak tanımlanıyor. Kerbela olayında öldürüldü.
Hadikatü’s Süeda mesnevi mi?
Mesnevi nazım şekliyle yazılmış olan bu Maktel metni, her birine Meclis adı verilen on bölümden oluşmaktadır. Yusuf-ı Meddah eserinin yanı sıra Türk edebiyatında manzum, mensur veya manzum-mensur karışık olarak birçok yazar tarafından yazılmış çok sayıda Maktel-i Hüseyin bulunmaktadır.
Metni türü ne demek?
Metin türleri, konu, biçimsel ve teknik özelliklere göre birbirinden ayrılan metin biçimleridir. Bu türler, bilgilendirici metin türleri ve edebi metin türleri başlıkları altında incelenir.
Hadikatü’s süeda maktel mi?
Fuzûlî’nin Su Kasidesi, klasik edebiyat geleneğinde naat türünün en güzel örneklerinden biri olarak kabul edilirken, Hadikatü’s-Süedâ adlı eseri ise maktel türünün en güzel örneği olarak kabul edilir.
Fuzûlî neyi anlatıyor?
Fuzuli, derin ve içten bir aşk şairidir. Bu aşk etrafında her zaman ölüm, toplum, yoksulluk, felsefe ve doğa temalarını yazmıştır. Çağdaşlarına kıyasla sade bir dile sahiptir. Arapça, Farsça ve Türkçe’yi çok iyi bilen şairin gücü; bu üç dilden kelimeler kullanarak ve onlarla düşünerek yaratılmıştır.
Süeda ne demek?
Arapçadan dilimize geçen Sueda ismi, “mutluluğa erişmiş” ve “mutluluğu bulmuş” anlamına gelen Said kelimesinin çoğul halidir. İyi amelleri ve ibadetleriyle Allah’ın rızasını kazanmış dindar kullara Sueda denir. Kelime aynı zamanda efendi anlamında da kullanılır.
El maktul kimin eseri?
“İşrâkiyye mezhebinin kurucusu Şihâbeddin es-Sühreverdî el-Maktûl’ün (ö. 587/1191) en önemli eseri Hikmetü’l-İşrâk’tır. Eserin önemi, İşrâkiyye mezhebinin prensiplerini, metotlarını ve karakteristik özelliklerini açık ve kapsamlı bir şekilde ortaya koymasından kaynaklanmaktadır.
Hadikatü’s Süeda mesnevi mi?
Mesnevi nazım şekliyle yazılmış olan bu Maktel metni, her birine Meclis adı verilen on bölümden oluşmaktadır. Yusuf-ı Meddah eserinin yanı sıra Türk edebiyatında manzum, mensur veya manzum-mensur karışık olarak birçok yazar tarafından yazılmış çok sayıda Maktel-i Hüseyin bulunmaktadır.
El Münteka kimin eseri?
Peygamberlerin vasıflarını, özellikle de masumiyetlerini konu edinen eserler arasında Buharalı Mâturîdî kelamcılarından Nûreddin es Sâbûnî’nin (ö. 580/1184) eseri önemli bir yer tutar. Sâbûnî bu eseri Ebü’l-Hüseyin Muhammed (k.s.) kaleme almıştır.
Mültekal Ebhur kimin eseri?
İbrahim née Muhammed el-Halebi’nin (ö. 956/1549) Hanefi fıkhına ilişkin çalışması.